Oletko koira- vai kissaihminen – lue ja selvitä!

    Oletko harkinnut hankkivasi lemmikkieläimen, mutta et osaa päättää, hankkisitko kissan vai koiran? Monet pystyvät saman tien sanomaan, ovatko kissa- vai koiraihmisiä, mutta tietysti on myös paljon niitä, jotka pitävät molemmista. Monet ovat ehkä ylipäätään eläinrakkaita ja pitävät kissojen ja koirien lisäksi vaikkapa jyrsijöistä, linnuista ja matelijoista.

Jos kuitenkin etsit seurallista lemmikkiä, on kissa tai koira hyvä vaihtoehto. Yleisesti ottaen voi sanoa, että kissa pärjää yksin pidempään kuin koira, joka taas vaatii säännöllistä ulkoiluttamista. Pitkät työ- tai koulupäivät yhdistettynä harrastuksiin voivat koitua koiranomistajan päänvaivaksi.

Siinä miten paljon koira vaatii liikuntaa, on suuriakin rotukohtaisia eroja. Ehkä sisimmässäsi tiedätkin jo vastauksen kysymykseen kumpi sinulle sopii, koira vs kissa, mutta jos haluat saada asiasta varmuuden, jatka lukemista.

    Kumpi sopisi paremmin kaveriksesi – koira vai kissa?

Kärjistäen voisi sanoa, että jos koti-illat takkatulen loimussa kirja kädessä houkuttelevat enemmän kuin kävelylenkit vesisateessa, kissa voisi olla sopivampi lemmikki kuin koira. Kaikki koirarodutkaan eivät vaadi yhtä paljon aktiviteetteja. Jos rutiineihisi kuuluvat pitkät lenkit, voit harkita isompaakin koirarotua. Jos taas liikut ulkona vähän, eivätkä pitkät kävely- tai juoksulenkit ole sinun juttusi, kannattaa miettiä jotakin pienempää koiraa. Myös se, tuleeko lemmikki pieneen kerrostaloyksiöön vai ehkäpä suureen omakotitaloon vaikuttaa siihen, minkä kokoinen lemmikkieläin sinulle sopii. Muita huomioon otettavia ominaisuuksia ovat sekä kissalla että koiralla turkin laatu. Pitkäkarvaiset lemmikit vaativat päivittäistä harjausta. Jotkut koirarodut vaativat myös säännöllistä trimmausta. Toiset koirarodut haukkuvat herkemmin kuin toiset. Joko tiedät, kumpi on sinun valintasi, koira vs kissa?

    Molemmat lemmikit, koira vs kissa, ovat paitsi ihania perheenjäseniä myös tavallaan vaativia. Sekarotuisen koiran tai maatiaiskissan voi saada edullisesti, mutta lemmikkiä hankkiessa on syytä muistaa, että lemmikistä maksettu hinta on hyvin pieni sijoitus siihen verrattuna, mitä kustannuksia lemmikin pitämiseen voi todellisuudessa sisältyä. Laadukas ruoka maksaa tietysti, samoin lemmikin tarvikkeet, mutta usein tulee yllättäviäkin menoa, kuten eläinlääkärimaksut. Lemmikki kannattaa käyttää säännöllisesti terveys- ja esimerkiksi hammastarkastuksessa. Myös rokotukset ja madotukset pitää uusia säännöllisesti. Useimmat lemmikinomistajat pitävät kuitenkin kustannuksia suhteellisen pienenä pahana siihen verrattuna, miten paljon iloa lemmikki tuottaa. Lemmikkiä hankkiessa pitää myös muistaa, että se saattaa elää jopa parikymmentä vuotta. Mieti siis tarkkaan, oletko valmis sitoutumaan tähän elävään olentoon sen koko elämän ajaksi.

    Lemmikin hankinta vaatii harkintaa

    Sekä koira että kissa vaativat varsinkin alkuvaiheessa erityisen paljon omistajansa huomiota. Koiraa yleensä koulutetaan enemmän, mutta myös kissan pitää oppia sisäsiistiksi ja esimerkiksi se, mihin saa teroittaa kynsiä ja mihin ei. Yleensä sisäsiistiksi oppiminen ei aiheuta suurempia ongelmia. Kun on tehty valinta, koira vs kissa, on edessä lisää valintoja: minkä rotuinen eläin valitaan? Hankitaanko aikuinen vai pentu? Pennun ottaminen saattaa houkutella, mutta kannattaa harkita myös löytöeläintaloissa olevia eläimiä. Varsinkin kissoja on niissä paljon, ja usein löytöeläimestä tulee yhtä herttainen lemmikki kuin pentuna hankitusta. Jos kuitenkin päädyt pentuun, kannattaa tehdä hieman taustatyötä hyvän kasvattajan löytämiseksi ja niin sanottujen pentutehtaiden välttämiseksi. Hankit sitten koiran tai kissan, oikealla omistautumisella saat upean ystävän moneksi vuodeksi.